خشکسالی چند سال اخیر و در پی آن گران شدن علوفه دامداران را در تامین نهاده های دامی خود با مشکلاتی رو به رو کرده و این امر بر بازار دام زنده نیز تاثیر فراوانی گذاشته است.

به گزارش مکریان بوکان آنلاین از موکریان آنلاین، یکی از ظرفیت های مهم استان کردستان برای اشتغالزایی، دامپروری است که خشکسالی چند سال اخیر این ظرفیت مهم را با مشکلات زیادی رو به رو کرده است.
در استان کردستان دامپروری اغلب به شیوه سنتی اداره می شود که در روستاها چندین خانواده از این طریق امرار معاش می کنند.
افزایش نهاده های دامی از ابتدای سال ۱۴۰۰ و افزایش هزینه های تولید و به صرفه نبودن دامداری یکی از چالش های مهم دامپروری در کشور و به تبع آن استان کردستان است.
به گفته مسئولان در حال حاضر در استان کردستان یک میلیون و ۵۰۰ هزار راس گوسفند و بره، ۲۳۲ هزار راس گاو و گوساله، ۲۳۰ هزار راس بز و بزغاله پرورش داده می شود.

افزایش ۳۰۰ برابری نهاده های دامی موجب ورشکستگی دامداران شده است

سید حسین رحیمی یکی از دامپروران منطقه کردستان در گفتگو با خبرنگار کردتودی به بیان مشکلات این قشر زحمت کش در استان کردستان پرداخت.
وی با تاکید بر اینکه شهرستان بیجار با داشتن ۳۷۰ هزار راس دام سبک و ۱۱ هزار و ۷۰۰ راس دام سنگین یکی از قطب های مهم استان کردستان در پرورش دام است، اظهار داشت: با توجه به اینکه تورم در جامعه بی داد می کند و قیمت تمام نهاده های دامی نسبت به دو سال قبل افزایش سرسام آوری پیدا کرده، متاسفانه قیمت دام شدیدا پایین است و همین موجب ضرر زیان برای دامدار است.
به گفته وی دامداران استان کردستان با توجه به داشتن مراتع طبیعی از افزایش قیمت یونجه و علوفه نسبت به سالهای قبل رنج می برند و همین موجب شده تعداد زیادی از دامداران این منطقه شغل خود را در روستاها رها کنند و به حاشیه شهرها و شغل کارگری پناه ببرند.
حسینی گفت: زندگی اکثر مردم روستاهای کردستان بر دامداری و دامپروری می چرخد اما امسال با توجه به قیمت پایین دام موجب ضرر و زیان های زیادی شده است.

ارزانی قیمت دام موجب ضرر و زیان دامدار شده است

احمد سحری یکی دیگر از دامداران استان کردستان در گفتگو با خبرنگار کردتودی بیان داشت: دامداران دام را به قیمت کیلویی ۴۴ هزار تومان خریداری می کنند و با توجه به افزایش قیمت نهاده های دامی آن را به قیمت ۳۸ هزار تومان یعنی کلی ضرر و زیان به فروش می رسانند که پول علوفه و یونجه هم تامین نمی شود.
وی تاکید کرد: متاسفانه اگر این روند ادامه داشته باشد تعداد زیادی از دامداران استان کردستان ورشکست می شوند و همین موجب افزایش مهاجرت از روستا به شهر نیز می شود.
این شهروند کردستانی ادامه داد: مسئولان ما اگر به دنبال شکوفایی و رونق اقتصاد در استان کردستان هستند، لازمه آن حمایت جدی از بخش دامپروری است چون ماندن در روستا منوط به داشتن دامداری و فروش دام به قیمت مناسب است.
این دامدار کردستانی از افزایش ۳۰۰ درصدی نهاده های دامی خبر داد و بیان داشت: این روند افزایش قیمت نهاده های دامی موجب ضرر و زیان به بخش دامپروری استان کردستان شده است.
این شهروند کردستانی عنوان کرد: در کنار افزایش قیمت سرسام آور نهاده های دامی، افزایش قاچاق دام در مناطق غربی ضربه سنگینی به دامداران در این خطه وارد کرده است.
وی تصریح کرد: دامدار ما وقتی با افزایش ۳۰۰ درصدی نهاده های دامی رو به رو هست و در موقع فروش باید دام زنده خود را به قیمت ۳۸ تا ۵۰ هزار تومان به فروش برساند، تنها چیزی که عایدش می شود ضرر و زیان است بس تنها راه چاره فروش دام به قیمت بالاتر به افرادی است که اقدام به قاچاق دام می کنند.
وی عنوان کرد: اختلاف قیمت خرید و فروش دام تاثیر مستقیمی بر نرخ گوشت در استان دارد که همین امر موجب نظارت مستقیم مسئولان امر است.
این دامدار کردستانی با تاکید بر اینکه سود افزایش قیمت نهاده های دامی به جیب دلالان می رود، افزود: در حال حاضر قیمت گوشت گوسفندی در استان ۱۵۰هزار تومان و گوشت گوساله ۱۱۰ هزار تومان است اما قیمت دام زنده بین ۳۸ تا ۵۰ هزار تومان است که همین امر موجب ضرر و زیان های فراوان در بخش دامداری استان کردستان شده است.

ذبح دام به صورت خانوادگی به دلیل ارزان بودن قیمت گوشت آن

محمد موسوی زاده یکی ازشهروندان بیجاری در گفتگو با خبرنگار کردتودی، گفت: این روزها به دلیل پایین بودن قیمت دام و گرانی گوشت در قصابی ها، برخی از خانواده های کردستان اقدام به خرید دام از روستا می کنند و قیمت آن را در بین خود تقسیم می کنند که با قیمت گوشت عرضه شده در قصابی ها ۶۰ هزار اختلاف قیمت دارد.
وی گفت: این امر موجب ضرر و زیان برای دامدار می شود و دامدار در دو حالت می تواند به شغل خود ادامه دهد تا دام را به دلال بفروشد یا همین داخل روستا که مورد دوم موجب ضرر و زیان بیشتر می شود.
این شهروند کردستانی گفت: قیمت دام زنده ۵۰ هزار تومان است و در حال حاضر قیمت تمام شده دام بالای ۶۳ تا ۶۴ هزار تومان است، اما قیمت گوشت گوساله در خل حاضر ۱۳۰ هزار تومان و گوشت گوسفندی ۱۴۰ هزار تومان است که هیچ همخوانی در تولید و مصرف ندارد.
موسوی عنوان کرد: اختلاف قیمت خرید و فروش دام تاثیر مستقیمی بر نرخ گوشت در استان دارد که همین امر موجب نظارت مستقیم مسئولان امر است.

سودجویی دلالان موجب افزایش قیمت گوشت در کردستان است

رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت کردستان گفت: تازمانی که حلقه اضافه دلالان در چرخه تولید گوشت قرمز حذف نشود قیمت این محصول با ارزش نیز در استان کردستان کاهش نمی‌یابد.
محمد دره وزمی اظهار کرد: استان کردستان از تولید کنندگان گوشت در کشور است و حداقل انتظار این است که قیمت گوشت در این استان بیشتر از سایر استان ها نباشد.
وی با بیان اینکه علت گرانی گوشت در کردستان همیشه جای سوال دارد بیان کرد: بعد از کشتار دام در کشتارگاه فرآیندی توسط دلالان طی می شود که منجر به افزایش قیمت گوشت در استان می شود.

سخن آخر:

به گفته کارشناسان اقتصادی تا زمانی که جلوی خروج غیر قانونی دام از مرزها گرفته نشود و نهاده های دامی ارزان قیمت در اختیار دامداران قرار نگیرید همچنان شاهد نوساتات قیمت گوشت در بازار هستیم که این امر به نفع دلالان و به ضرر دامدار است.

  • منبع خبر : موکریان آنلاین