در حالی که وضعیت اقتصادی مرزنشینان خصوصا در استان کردستان هر روز رو به وخاومت بیشتری می رود و پدیده کولبری تبدیل به یک معضل مهم شده است، مسئولان دولتی هر بار یک وعده مشخص را تکرار می کنند. «بهره مندی مرزنشینان کردستان از مزایای مرزی» این بار ظاهرا نوبت یکی از مسئولان وزارت صمت شده است.

روز جمعه در خبری از قول  مدیرکل دفتر صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت  نوشت: «دولت مصوبه ای برای بهره‌مندی مرزنشینان از تخفیفات گمرکی تصویب  کرده که بزودی در بازارچه های مرزی کردستان اجرایی می‌شود.» البته وقتی توضیحات این مقام مسئول را می خوانیم متوجه می شویم این همان وعده و و همان مصوبه ای است که سال هاست در جلسات متعدد از قول مسئولان مختلف از استاندار گرفته تا معاونانش و حتی چند تن از وزرا و معاون وزرا بیان شده و مرزنشینان کردستان سال هاست منتظر اجرایی شدن آن هستند. البته نا گفته نماند برخی از مسئولان کردستان خصوصا درحوزه صنعت، معدن و تجارت کردستان حتی مدعی اجرایی شدن آن هم شده اند!

به هر حال سعید عباسپور یکی دیگر از مسئولان وزارت صمت این بار در بانه بر اساس این خبر ایرنا مدعی شده است: «علاوه بر مصوبه دولت برای استفاده مرزنشینان از تخفیفات گمرکی و واردات کالا با دفترچه های پیله وری برای کمک به معشیت مرزنشینان، واردات ۱۰۰ قلم کالا نیز از مرزهای چهار استان اجرایی می‌شود.»

به گفته این مقام مسئول،  با اجرای این مصوبه مرزنشینان واردات کالا با دفترچه ‌های پیله وری از مرزهای چهار استان کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان از تخفیفات گمرکی ویژه ای برخوردار شده و ماهیانه هفت میلیون ریال برای هر نفر به حساب مرزنشینان تا شعاع ۲۰ کیلومتری مرز وارد خواهد شد.

عباسپور گفت: هر دفترچه پیله وری چهار نفر از اعضای خانواده را تحت پوشش قرار می دهد که ماهیانه ۲۴ میلیون ریال به حساب خانوارهای مرزنشین واریز می‌شود.

وی تاکید کرد: تمام مراحل اجرای این مصوبه طی شده و از فردا این مصوبه با واردات کالا از بنادر و سپس تخلیه در بازارچه های مرزی در مرزهای چهار استان و ترخیص با کارت پیله وری اجرایی می‌شود.

مدیرکل دفتر صادرات و واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: در حال حاضر به دلیل حمایت از تولید داخلی اجازه واردات برخی از کالاهای مانند لوازم برقی و خانگی را نداده‌ایم اما در مناطق مرزی به دلیل حمایت از مرزنشنیان این کالاها نیز وارد خواهند شد.

وی با اشاره به صدور هفت هزار و ۷۴۰ دفترچه پیله وری در بانه افزود: از این به بعد مرز غیر رسمی در کشور وجود ندارد مرزنشینان باید کالاهای مورد نیاز خود  را از طریق مرزهای رسمی با انجام تشریفات گمرکی وارد کنند که امیدواریم واردات کالا با دفترچه های پیله وری بر شرایط موجود منطقه تاثیر مثبت داشته باشد و کولبران از طریق مرزهای غیر رسمی اقدام به واردات کالا نکنند.

عباسپور با اشاره به اینکه واردات کالا به صورت سیستمی و شبکه ای است و به راحتی کنترل می شود، گفت: تلاش مجموعه دولت این است که کالاهای که برای مرزنشینان در نظر گرفته شده از طریق مرزهای رسمی با انجام تشریفات گمرکی وارد و از تخفیفات ویژه برخوردار شوند.

وی  با اشاره به جلسه ای که در فرمانداری شهرستان بانه با بازاریان و بخش های مختلف مرزی برگزار شد. اضافه کرد: تلاش ما این است که بتوانیم سیاست های که دولت به منظور تامین معیشت کولبران اتخاذ کرده اجرایی کنیم تا مرزنشینان بتوانند بخشی از معیشت خود را از طریق مرزها تامین و از مزایای مرزی بهره مند شوند.

 این وعده های خوش آب و رنگ از سوی برخی مسئولان خصوصا مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و نماینده ها و مسئولان آنها در استان کردستان در حالی بیان می شود که یکی از متهمان و بانیان اصلی رو به وخامت گذاشتن وضعیت معیشتی و اشتغال در استان کردستان که رشد پدیده شوم کولبری از جمله عوارض آن است، همین وزارتخانه و سازمان متبوعش در استان است. این سازمان عریض و طویل در استان که باید سیاستگذاردر بخش توسعه صنعتی و اقتصادی استان می بود عملکردی به شدت ضعیف از خود بر جای گذاشته و حتی در تتظیم و کنترل بازار هم که به عنوان یک وظیفه ابتدایی است نتوانسته است موفق عمل کند چه برسد به برنامه ریزی برای توسعه صنعتی. حالا یکی از مدیر کل های همین دستگاه اجرایی یک وعده تکراری دیگر را تکرار کرده است.البته از ضعف شدید عملکرد نمایندگان مردم مناطق مرزی در مجلس در پیگیری و اجرایی شدن این طرح ها هم نباید گذشت که در مجالی دیگر برررسی می شود.