به گزارش مکریان، هاشم هاشمزاده هریسی؛ عضو مجلس خبرگان رهبری؛ آمار رد صلاحیتهای انتخابات پیش رو واکنشهای زیادی در جامعه بهدنبال داشته است. در اینکه نیت شورای نگهبان و اعضای آن از این تصمیمگیریها نیت خیری بوده و در تلاش هستند از این مسیر مصالح انقلاب و نظام را تأمین کنند، شکی وجود ندارد. اما مسأله این است که مصالح نظام نه تنها از این مسیر تأمین نخواهد شد بلکه این روشها به گواه تجربههای آزموده شده قبلی نتیجه عکس خواهند داد. اگر قرار بود مشکلات کشور ما و مسائلی که با آنها درگیر هستیم از طریق توسل به روشهای مختلف «گزینش» افراد حل و فصل شوند قطعاً این اتفاق با این همه مجرای گزینشی در کشور رخ داده بود. حال آنکه ما امروز به گواه همه دلسوزان کشور از لحاظ برخی شاخصها مانند فساد وضعیت مناسبی نداریم. مشکل ما در تمام این سالها احراز یا عدم احراز صلاحیت افراد نبوده بلکه مشکل در ساختار و مناسباتی است که افراد را به انحراف میبرد.
هیچ نوع گزینشی، حتی به مراتب سختگیرانهتر از آنچه امروز هست با وجود چنین ساختارها و مناسباتی متضمن منحرف نشدن افراد بعد از ورود به قدرت نیست. اما مسأله این است که صلاحیت افراد نه فقط برای موضوعات اقتصادی و مالی بلکه در موارد زیادی بابت گرایشهای سیاسی و حتی مسائل اعتقادی و مذهبی رد میشود. این روشی است که نه توجیه اجتماعی دارد و نه شرعی. از لحاظ اجتماعی این روش اعتماد و اعتقاد عامه جامعه را مستقیم هدف قرار میدهد و قدم به قدم از آن میکاهد. اینکه چطور در بالاترین سطح از حاکمیت یک نظام دینی، تعداد زیادی از افراد اینگونه و با این سرعت از دایره دین و اعتقاد به نظام خارج میشوند؟ اما از لحاظ شرعی حمل بر صحت یکی از ضروریات اسلام است.
حتی میرعبدالفتاح بن علی حسینی مراغی در کتاب «العناوین» که از اصلیترین مراجع علمی فقهی ماست بر این نکته تأکید کرده که اصل صحت، از ضروریات اسلام است و این قول مورد اجماع علما نیز میباشد. بدین معنا که اگر فردی بگوید به دین اعتقاد دارد، اسلام میگوید که باید همین حرف او را به مثابه سند دینداریاش پذیرفت و نیازی به نبش قبر اعمال او و تجسس در زندگی شخصیاش برای تعیین صحت این ادعا نیست. چرا که اگر چنین شود در عمل چیزی از مسلمانی باقی نخواهد ماند و بالاخره در زندگی هر کسی، موضوعی برای تکفیر او و تکذیب التزام صددرصد اش به دین پیدا خواهد شد. همچنین قرآن کریم در آیه ۹۴ سوره نساء به صراحت میفرماید «به کسی که نزد شما اظهار اسلام میکند، نگویید: مؤمن نیستی.» در دین رتبه «تقوا» افراد صفر و صدی نیست و تقوا و اعتقاد به هر چیزی دارای درجات متعددی است.
به این معنا که نمیتوان افراد را به محض محرز شدن کوچکترین موردی از دسته با تقوایان به دسته افراد بیتقوا فرستاد. در همه امور و از جمله اعتقاد به نظام هم مسأله چنین است و متأسفانه باب شدن روشهای گزینش بر این اساس به شکل مشهودی در طول دهههای اخیر نه تنها باعث تزکیه نظام از عناصر دنیا پرست نشده بلکه به گواه همین دادگاههای اقتصادی اخیر موجبات رشد ظاهر سازی، رفتار مزورانه برای رسیدن به منافع اقتصادی و سوءاستفاده از شعار مقدس دینی و انقلابی نیز گشته است. با این حساب امید این است که در روزهای پیش رو، اعضای محترم شورای نگهبان که قطعاً دلسوزان نظام هستند، از این زاویه نیز به مسأله گزینش نامزدها بر اساس نظارت استصوابی نگاه کنند و تبعات رد صلاحیتهای اخیر را نیز بیشتر بسنجند.
باتوجه به دغدغه همه ایران دوستان و فعالان سیاسی منطقه و حتی بوکان متاسفانه این روند رد صلاحیتها در بوکان هم باعث گلایهمندی و نارضایتی اقشار مختلف مردم شده است که در این بین گزینههایی چون جعفر حسنزاده، جمال خسروی، سلیمان فیضی و کیوان شیخی میتوانستند از محرکهای قوی برای حضور هرچه بیشتر و بهتر مردم در انتخابات شوند.
براساس بیانات مقام معظم رهبری در خصوص موضوع انتخابات و ایجاد شور و نشاط در زمان انتخابات و ایجاد یأس و نامیدی برای استکبار جهانی و دشمنان میهن اسلامی، شورای نگهبان میبایست با تحلیل عمیقتری نسبت به بیانات رهبرانقلاب عمل میکرد و ایجاد فضا و زمینه برای حضور حداکثری مردم در پای صندوقهای رأی را فراهم میکرد.
Wednesday, 15 January , 2025