منصور جهانی ـ اولین کتاب «راهنمای ریتم‌های کُنگا» اثر «محمد شعبانی» نوازنده ایرانی ساز کُنگا و از شاگردان مستر «چانگیتو» نوازنده سرشناس جهانی با استفاده از متدهای اساتید برتر کُنگانوازی جهان چاپ و منتشر شد.

«محمد شعبانی» در کتاب «راهنمای ریتم‌های کُنگا» مقدمه‌ای را به رشته تحریر درآورده و نوشته است: «با درود بر هنردوستان گرامی و عاشقان ریتم، مجموعه‌ای که پیش رو دارید، تجربیات چند ساله من در نوازندگی ساز کُنگا است. در این کتاب، سعی و تلاش بر این داشته‌ام که هنر نوازندگی در ساز کُنگا را از ابتدایی‌ترین مباحث تا بخش متوسطه به شما آموزش بدهم. این کتاب، شامل تمرینات درست و اصولی برای تقویت دست‌ها و نواختن ریتم‌های آفرو کوبایی، کلمبیایی و پرتوریکویی است. این مجموعه، برگرفته از متدهای اساتید برتر کُنگانوازی در دنیا و همچنین تحقیقات و تجربیات اینجانب می‌باشد. 

در بخشی از این کتاب، نگاهی داریم به تکنیک‌ها و فیگورهای مختلف در ریتم‌های لاتین، تمامی ریتم‌ها و تکنیک‌ها برای دو طبل تنظیم و نوشته شده است. به علاوه، در چند درس به ترکیبات ریتمیک در موسیقی آفرو کوبایی می‌پردازیم.

هدف از نوشتن ریتم‌ها برای دو طبل، آماده‌سازی دست‌ها برای اجرای قطعات پیشرفته‌تر در کتاب دوم است و در آخر به چند الگوی رایج در موسیقی پاپ، معرفی نوازندگان مطرح دنیا و انواع کوک در این ساز، اشاره خواهد شد.»

«محمد شعبانی» از سال ۷۹ نوازندگی را شروع کرده و از سال ۸۵ به‌صورت نوازنده حرفه‌ای با خواننده‌های مطرح موسیقی کشور از جمله؛ امیر تاجیک، مجتبی کبیری، قاسم افشار، نیما مسیحا، محمد اصفهانی، زنده‌یاد بهنام صفوی، زنده‌یاد مرتضی پاشایی، محمد علیزاده، رضا بهرام و مسعود صادقلو همکاری داشته است.

شعبانی دو بار در جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر با دو گروه در سبک پاپ، مقام اول و دوم رقابت‌ها را کسب کرده و در سال‌های ۸۵ و ۸۶ نیز با گروه «لاتین پاور بند» و «لویس گوز» در خارج از کشور سابقه همکاری داشته است. وی در طول این سال‌ها آرتیست کمپانی معتبر موسیقی «یاماها» YAMAHA و آرتیست کمپانی بزرگ موسیقی «لیوا» leiva percussion و Istanbul Agop بوده و با سازهای این کمپانی‌ها در کنسرت‎ها، آلبوم‌ها و برنامه‌های موسیقایی‌اش به هنرنمایی پرداخت.   

این موسیقی‌دان ایرانی در سال ۹۴ اولین آلبوم شخصی خود را در سبک لاتین ـ جز منتشر کرد که نظر کارشناسان موسیقی را به خود جلب کرد و کاندید بهترین آهنگسازی در جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر شد ، در سال ۹۵ در قطعه Oh Sen Sen با همکاری چهار نوازنده خارجی از کشورهای آمریکای لاتین به هنرنمایی پرداخت و همچنین در سال ۹۷ به عنوان نوازنده پرکاشن در یک همکاری مشترک با «آرمین مرشد» آهنگساز و نوارنده گیتار؛ آلبوم موسیقی «بازگشت به رؤیاپردازى» Back to Dreaming را تهیه و تولید کردند که توسط شرکت «شیدز ریکورد» Sheed Records به صورت دیجیتال در آمریکا منتشر شد.

از دیگر فعالیت‌های موسیقایی «محمد شعبانی» می‌توان به همکاری با «ویگن هاواسپیان» یکی از موسیقی‌دان‌های مطرح کشور ارمنستان در شهر ایروان و همچنین همکاری با موزیسین‌های ایتالیایی در آلبوم جدید «بابک بامداد» اشاره کرد که این اثر، اولین آلبوم مشترک موزیسین‌های ایرانی و ایتالیایی است که به‌زودی منتشر خواهد شد.

این نوازنده سازهای کوبه‌ای در جدیدترین فعالیت هنری خود با همکاری کنسرواتوار موسیقی تهران، از ساعت ۱۱ قبل‌ازظهر تا ساعت ۳ بعدازظهر روز پنجشنبه ۲۷ مرداد ماه جاری (۱۸ آگوست ۲۰۲۲) ورکشاپ ساز کُنگا را در دانشگاه کنسرواتوار تهران، برای علاقمندان به موسیقی و نوازندگان این ساز برگزار می‌کند.

  • نویسنده : منصور جهانی